Spaghetti alla crema d’ aglio con pomodorini al forno (Špagety s česnekovým krémem a zapečenými rajčaty)
Ingredience 4 porce
- 320 g špaget
- 600 g datlových rajčat
- 6 plátků toastového chleba
- 5 stroužků česneku
- 0,5 dl mléka
- sýr pecorino
- tymián
- bazalka
- oregano
- olej extra virgin
- sůl
Postup
Rozkrojte rajčátka na poloviny a naskládejte je do zapékací mísy. Osolte je a nechte 30 minut odpočívat, aby se mohla „vypotit“. Dva krajíčky toastového chleba nadrobte do mléka a nechte je 15 minut „pít“.
Nyní si připravte bylinkovou strouhanku. Najemno nasekejte čerstvé bylinky. Polovinu z nich nasypejte spolu se 4 plátky chleba do mixéru a spusťte techniku!
Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylými bylinkami posypejte rajčata a mísu vložte do trouby na 20 minut, posledních 5 minut ji přepněte na gril.
Uvařte česnek v páře. Před dalším zpracováním vyndejte z česneku jeho střed. Příliš silnou chuť česneku to zjemní.
Vhoďte do mixéru česnek, přilejte mléko a vyšlehejte do krému. Ten poté osolte, opepřete a přelejte do mísy.
Uvařte těstoviny. Hotové naservírujte na porce česnekového krému. Vytáhněte z trouby zapečená voňavá rajčátka a servírujte je vedle kopce těstovin. Nakonec vše zasypejte bylinkovou strouhankou a nastrouhaným pecorinem.