Grilovaná makrela s gurguglione (Grilovaná makrela s gurguglione)
Ingredience
- 4 makrely
- rozmarýn
- česnek
- citronová kůra
- sůl
- cibule
- mrkev
- řapíkatý celer
- lilek
- 2 barevné papriky
- cuketa
- 4 rajčata
- tuňák v plechovce ventreska
- petržel
- bazalka
- olej extra virgin
Postup
Gurguglione, restovaná zelenina, je typický a velmi oblíbený recept z Elby. Příprava je jednoduchá: cibuli, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji. Postupně přidáme na kostky nakrájené papriky, lilek, cuketu a nakonec rajčata. Restujeme do měkka. Dochutíme nasekanou petrželkou a lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem.
Makrelu rozřízneme podélně na břichu, aby se otevřela a položíme ji kůží na gril. Ochutíme solí, olejem, strouhanou citronovou kůrou, nasekaným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Grilujeme pouze z jedné strany, za pár minut je ryba hotová.
Na talíř položíme filátka tuňáka z plechovky (ventreska je označení pro nejchutnější část tuňáka, břicho). Na tuňáka naservírujeme zeleninu. Zakápneme olivovým olejem a podáváme s upečenou makrelou.