Grilovaná makrela s gurguglione (Grilovaná makrela s gurguglione)

Ingredience

  • 4 makrely
  • rozmarýn
  • česnek
  • citronová kůra
  • sůl
  • cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • lilek
  • 2 barevné papriky
  • cuketa
  • 4 rajčata
  • tuňák v plechovce ventreska
  • petržel
  • bazalka
  • olej extra virgin

Postup

Gurguglione, restovaná zelenina, je typický a velmi oblíbený recept z Elby. Příprava je jednoduchá: cibuli, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji. Postupně přidáme na kostky nakrájené papriky, lilek, cuketu a nakonec rajčata. Restujeme do měkka. Dochutíme nasekanou petrželkou a lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem.

Makrelu rozřízneme podélně na břichu, aby se otevřela a položíme ji kůží na gril. Ochutíme solí, olejem, strouhanou citronovou kůrou, nasekaným česnekem a nasekaným rozmarýnem. Grilujeme pouze z jedné strany, za pár minut je ryba hotová.

Na talíř položíme filátka tuňáka z plechovky (ventreska je označení pro nejchutnější část tuňáka, břicho).  Na tuňáka naservírujeme zeleninu. Zakápneme olivovým olejem a podáváme s upečenou makrelou.