Crostata alle fragole (Jahodový koláč)
Ingredience
- Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 100g másla
- 3 žloutky
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- citronová kůra z 1 citronu
- 1/3 prášku do pečiva
- hrst rozemletých mandlí
- ---
- Náplň:
- máslo na vymazání formy
- vanilkový lusk
- 3-4 dl mléka
- 2 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g maizeny (kukuřičný škrob)
- jahody
- jahodový džem
Postup
Těsto:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, kterým
vyložíme vymazanou
a vysypanou formu. Těsto jemně propícháme vidličkou, aby nenakynulo.
Poté formu překryjeme pečící folií a zasypeme fazolemi, těsto tak zůstane nízké. Pečeme
v předehřáté troubě 10min na 180°. Po upečení necháme vychladnout.
Náplň:
Mléko ochutíme vanilkovými semínky a
ohřejeme. V míse vyšleháme žloutky
s moučkovým cukrem a škrobem. Přilijeme mléko a směs budeme míchat na vodní
lázni, dokud nezhoustne.
Na vychladnutý korpus nalijeme náplň. Jahody necháme v celku a vyskládáme je navrch. Marmeládu necháme chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala a pomažeme jí špičky jahod.