Zuppa di farro (Polévka z ječmene)

Ingredience 4 porce

  • 220 g fazolí
  • 380 g ječmene
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka šalvěje
  • 2 lžičky rajčatového koncentrátu
  • hrst petrželové natě
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Zahřívá žaludky hladovým Toskáncům. Znám ji od mojí maminky. Polévka s ječmenem vám připomene léto s lány zlátnoucího obilí. 

Postup


Fazole namočíme přes noc do vody a uvaříme do “aldente”. Ječmen propereme pod vodou. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno 
a orestujeme v kastrolu na olivovém oleji s pár lístky šalvěje 
a zmáčknutými stroužky česneku. Ty pak odstraníme a do základu přidáme propraný ječmen, rajčatový koncentrát a necháme restovat. Podle potřeby podlíváme vývarem z fazolí.
Větší část fazolí rozmixujeme, vlijeme do kastrolu a promícháme. Nakonec přidáme fazole v celku a necháme vyvařit zbylou vodu do hustší konzistence. Podáváme ozdobené petrželkou, lístkem šalvěje a pokapeme olivovým olejem.