Vitello tonnato (Tuňákové telecí)

Ingredience 4 porce

  • 500g telecí kýty (očistěné)
  • 250g tuňáka v plechovce
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce capari
  • 4 ančovičky
  • 50g másla
  • 3 lžíce domácí majonézy
  • sůl, pepř

Tento famózní recept má své rodiště v severní Itálii v oblasti Pio Monte. Provedl jsem v něm jedinou malou úpravu. Podle staré klasiky se maso vaří v bujónu, ale já jej dávám péct.

Postup

Telecí kýtu svážeme provázkem do válečku a opečeme na másle v kastrole, kam dále přidáme tuňáka, capari, ančovičky a mrkev nakrájenou na větší kousky. Necháme restovat 5 minut a dopečeme v troubě asi hodinu na 100 stupňů. Po uplynulé době maso vyndáme, necháme vychladnout, zbytek rozmixujeme a spojíme s majonézou. Telecí krájíme na plátky a podáváme s omáčkou.