Vepřová krkovice na rožni s kmínem, kapustou a bramborem (Vepřová krkovice na rožni s kmínem, kapustou a bramborem)

Ingredience 4 porce

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 cibule
  • 1 palička česneku
  • 1 kapusta
  • 4 brambory
  • ¾ kostky vepřového sádla
  • klasický ocet
  • tymián
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

Krkovice se den dopředu naloží do marinády.

Marináda: Kmín na sucho opečeme v pánvi, aby “praskal”. K němu přidáme na půlky nakrájenou cibuli, stejně tak česnek, pár snítek tymiánu a teprve přidáme asi ¾ kostky vepřového sádla. Až se sádlo rozpustí, vypneme sporák a přidáme celou krkovici, kterou osolíme a opepříme. Maso necháme v hrnci do druhého dne (jednou ho otočíme, aby se chuť marinády dostala všude).
Krkovičku opečeme na rožni (můžeme ji opéct i v troubě, chutnější bude při pomalejším pečení na střední teplotu).
Kapustu pokrájíme na široké nudle a na trošce marinády z masa opečeme. Jakmile pustí vodu, zakápneme ji octem a pod pokličkou dusíme do měkka. Hotovou kapustu osolíme.
Brambory ve slupce opláchneme a opečeme (nejlépe v popelu). Upečené brambory vydlabeme na kapustu a podáváme s opečenou krkovičkou.