Vepřová krkovice na rožni s kmínem, kapustou a bramborem (Vepřová krkovice na rožni s kmínem, kapustou a bramborem)
Ingredience 4 porce
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 cibule
- 1 palička česneku
- 1 kapusta
- 4 brambory
- ¾ kostky vepřového sádla
- klasický ocet
- tymián
- kmín
- sůl, pepř
Postup
Krkovice se den dopředu naloží do marinády.
Marináda:
Kmín na sucho opečeme v pánvi, aby “praskal”. K němu přidáme na půlky nakrájenou cibuli, stejně tak česnek, pár snítek tymiánu a teprve přidáme asi ¾ kostky vepřového sádla. Až se sádlo rozpustí, vypneme sporák a přidáme celou krkovici, kterou osolíme a opepříme. Maso necháme v hrnci do druhého dne (jednou ho otočíme, aby se chuť marinády dostala všude).
Krkovičku opečeme na rožni (můžeme ji opéct i v troubě, chutnější bude při pomalejším pečení na střední teplotu).
Kapustu pokrájíme na široké nudle a na trošce marinády z masa opečeme. Jakmile pustí vodu, zakápneme ji octem a pod pokličkou dusíme do měkka. Hotovou kapustu osolíme.
Brambory ve slupce opláchneme a opečeme (nejlépe v popelu). Upečené brambory vydlabeme na kapustu a podáváme s opečenou krkovičkou.