Torta di carote e mandorle (Mrkvový dort s mandlemi)

Ingredience 4 porce

  • 300 g loupaných mandlí
  • 300 g mrkve
  • 300 g cukru
  • 80 g mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • ½ prášku do pečiva
  • Poleva:
  • 2 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • citronová šťáva

O prvenství receptu na carrot cake se léta přou Angličané s Američany. A co přinesli tomuto slavnému zákusku Italové? Lahodnou křehkou variantu s mandlemi.

Postup

V míse smícháme vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, přidáme nasekané mandle (část na hrubo, část rozemeleme na mouku). Aby se mouka z rozmixovaných mandlí nelepila, dáme mandle na chvíli do mrazáku, obsažený tuk ztuhne a lépe se pak mixuje.

Do směsi přidáme nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promícháme a dáme do vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 ° 10 minut, potom pečeme na 180°půl hodiny.
Než mrkvový dort vychladne, připravíme polevu – vyšleháme bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Polevou ozdobíme vršek dortu.