Torta di carote e mandorle (Mrkvový dort s mandlemi)
Ingredience 4 porce
- 300 g loupaných mandlí
- 300 g mrkve
- 300 g cukru
- 80 g mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- citronová kůra
- ½ prášku do pečiva
- Poleva:
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- citronová šťáva
O prvenství receptu na carrot cake se léta přou Angličané s Američany. A co přinesli tomuto slavnému zákusku Italové? Lahodnou křehkou variantu s mandlemi.
Postup
V míse smícháme vejce, cukr a nastrouhanou mrkev, přidáme nasekané mandle (část na hrubo, část rozemeleme na mouku). Aby se mouka z rozmixovaných mandlí nelepila, dáme mandle na chvíli do mrazáku, obsažený tuk ztuhne a lépe se pak mixuje.
Do směsi přidáme nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, mouku a kypřící prášek. Vše dobře promícháme a dáme do vymazané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 ° 10 minut, potom pečeme na 180°půl hodiny.Než mrkvový dort vychladne, připravíme polevu – vyšleháme bílky s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Polevou ozdobíme vršek dortu.