Tartara di carne (Italský tatarák)

Ingredience 1 porce

  • 100 g hovězího zadního masa
  • ½ cibule
  • 1 lžíce capari
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička tabasca
  • 1 panák koňaku
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 1 žloutek
  • hrst petrželové natě
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Divocí Tataři sice nosili pod sedlem mleté hovězí na cestu, ale oblíbený tatarský biftek rozhodně nevymysleli. To mlsné Francouze napadlo, že je výborné do syrového mletého hovězího přidat ještě dijonskou hořčici, kečup, žloutek, okurky, kapary a k tomu šlehačku i majonézu. Recept na italský tatarák jsem si trochu upravil, aby byl ještě jemnější. Podávám k němu opečené toasty namísto smažených topinek nebo hranolků, jak to dělají ve Francii.

Postup

Namleté maso smícháme s cibulkou nakrájenou na jemno, přidáme nasekané capari, dijonskou hořčici, rajčatový koncentrát, worcester 
a tabasco. Vše dobře promícháme a přidáme koňak, citronovou šťávu, nasekanou petrželku a žloutek. Dochutíme solí a pepřem, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme capari a podáváme s pečivem.