Szertés pörkolt / nokedlival (Vepřový perkelt s nokedly)
Ingredience 4 porce
- 600 g vepřového masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- vepřové sádlo
- 3 barevné papriky
- 1 rajče
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 vejce
- mletá sladká paprika
- vegeta
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
Postup
Perkelt:
V hrnci rozpustíme sádlo a zpěníme na něm nasekanou cibulku. Vepřové maso nakrájíme na kostičky a přidáme k cibulce. Osolíme a opepříme a necháme orestovat. Papriky a rajče nakrájíme na kostičky a přidáme k masu. Ochutíme vegetou a necháme asi hodinu vařit, aby se voda vyvařila.
Nokedly:
V míse smícháme polohrubou mouku s vejci, osolíme a vypracujeme těsto, do kterého postupně přiléváme vodu tak, aby nebylo tuhé ani příliš řídké – má být lepivé. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu. Jakmile se voda vaří, přiložíme na hrnec struhadlo s velkými oky (nebo přímo nástroj na výrobu zavářky do polévek, halušek atp.) a těsto pomalu protlačujeme skrz do hrnce. Tím vzniknou malé kousky uvařeného těsta jménem nokedly. Zcedíme je a promícháme s kapkou oleje, aby se k sobě nelepily.
Nokedly podáváme s vepřovým perkeltem.