Szertés pörkolt / nokedlival (Vepřový perkelt s nokedly)

Ingredience 4 porce

  • 600 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • vepřové sádlo
  • 3 barevné papriky
  • 1 rajče
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • mletá sladká paprika
  • vegeta
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř

Postup

Perkelt: 

V hrnci rozpustíme sádlo a zpěníme na něm nasekanou cibulku. Vepřové maso nakrájíme na kostičky a přidáme k cibulce. Osolíme a opepříme a necháme orestovat. Papriky a rajče nakrájíme na kostičky a přidáme k masu. Ochutíme vegetou a necháme asi hodinu vařit, aby se voda vyvařila.

Nokedly: 

V míse smícháme polohrubou mouku s vejci, osolíme a vypracujeme těsto, do kterého postupně přiléváme vodu tak, aby nebylo tuhé ani příliš řídké – má být lepivé. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu. Jakmile se voda vaří, přiložíme na hrnec struhadlo s velkými oky (nebo přímo nástroj na výrobu zavářky do polévek, halušek atp.) a těsto pomalu protlačujeme skrz do hrnce. Tím vzniknou malé kousky uvařeného těsta jménem nokedly. Zcedíme je a promícháme s kapkou oleje, aby se k sobě nelepily.

Nokedly podáváme s vepřovým perkeltem.