Sugo pomodoro (Omáčka z rajčat)

Ingredience 4 porce

  • 0,5 kg konzervovaných loupaných rajčat San Marzano
  • 0,5 kg čerstvých rajčat
  • ½ cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ svazku bazalky
  • 40g másla
  • cukr podle chuti
  • sůl podle chuti
  • několik čistých, vypařených zavařovacích sklenic

Postup

Rajčata, celer, mrkev a cibuli nakrájíme na větší kousky, V kastrole rozehřejeme olej zpěníme zeleninu, přidáme čerstvá i konzervovaná rajčata a za občasného míchání asi hodinu dusíme. Poté omáčku propasírujeme a ještě 30 minut necháme vařit. 
Po uplynulé době přidáme cukr a sůl podle chuti, zjemníme máslem a vhodíme bazalku pro získání aroma. Omáčku nalijeme do zavařovacích sklenic, zavaříme 
a po vychladnutí uložíme nejlépe na suchém, chladném a tmavém místě.