Sugo pomodoro (Omáčka z rajčat)
Ingredience 4 porce
- 0,5 kg konzervovaných loupaných rajčat San Marzano
- 0,5 kg čerstvých rajčat
- ½ cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ svazku bazalky
- 40g másla
- cukr podle chuti
- sůl podle chuti
- několik čistých, vypařených zavařovacích sklenic
Postup
Rajčata, celer, mrkev a cibuli nakrájíme na větší kousky, V kastrole rozehřejeme olej zpěníme zeleninu, přidáme čerstvá i konzervovaná rajčata a za občasného míchání asi hodinu dusíme. Poté omáčku propasírujeme a ještě 30 minut necháme vařit.
Po uplynulé době přidáme cukr a sůl podle chuti, zjemníme máslem a vhodíme bazalku pro získání aroma. Omáčku nalijeme do zavařovacích sklenic, zavaříme
a po vychladnutí uložíme nejlépe na suchém, chladném a tmavém místě.