Sugo Bolognese (Boloňská omáčka podle mojí babičky)
Ingredience 4 porce
- 1,5dcl oleje extra virgin
- zelenina na základ (cibule, mrkev, celer)
- 600g mletého hovězího
- 400g mletého vepřového
- 200g kuřecích jater
- 2 Toulouské klobásy
- 2dcl červeného vína
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1l vlažné vody
- 2dcl mléka
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Určitě stojí za to věnovat sugu potřebný čas, oplatí vám to prázdné talíře a spokojený výraz ve tváři strávníků, je to osvědčené..... Suroviny do sebe zapadají jako puzzle a šidit se nevyplácí...Vaše práce bude mnohonásobně oceněna!
Postup
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdříve hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená játra
a rozdrobenou klobásu. Podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. V litru vlažné vody rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak)
a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny
(3-4 hodiny jsou optimální, aby se maso pořádně vyvařilo a změklo). Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí
a pepřem.