Sugo Bolognese (Boloňská omáčka podle mojí babičky)

Ingredience 4 porce

  • 1,5dcl oleje extra virgin
  • zelenina na základ (cibule, mrkev, celer)
  • 600g mletého hovězího
  • 400g mletého vepřového
  • 200g kuřecích jater
  • 2 Toulouské klobásy
  • 2dcl červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu
  • 1l vlažné vody
  • 2dcl mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Určitě stojí za to věnovat sugu potřebný čas, oplatí vám to prázdné talíře a spokojený výraz ve tváři strávníků, je to osvědčené..... Suroviny do sebe zapadají jako puzzle a šidit se nevyplácí...Vaše práce bude mnohonásobně oceněna!

Postup

Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdříve hovězí a vepřové, po chvíli restování přidáme i nakrájená játra 
a rozdrobenou klobásu. Podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. V litru vlažné vody rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) 
a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit alespoň 2 hodiny 
(3-4 hodiny jsou optimální, aby se maso pořádně vyvařilo a změklo). Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí 
a pepřem.