Stracotto alla fiorentina (Dušené hovězí po florentinsku)
Ingredience 4 porce
- 800g hovězí kližky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 400g loupaných rajčat v plechovce
- 2dcl červeného vína Chianti
- 2 stroužky česneku
- olej extra virgin
- pár lístků bazalky
- sůl, pepř
Teplo, víno a kořenová zelenina dokáží kulinářské zázraky. Ne náhodou by vám dlouho dušené hovězí po florentýnsku mohlo připomenout českou rajskou omáčku s masem a knedlíky. Rozdíly tu však jsou. V Toskánsku do něj přidávají červené víno a chuť omáčky se stává plnější i tím, že se velmi... velmi dlouho dusí.
Postup
Maso prošpikujeme česnekem, osolíme a opepříme. Nakrájíme zeleninu na základ a orestujeme ji na oleji. Přidáme maso, bazalku, sůl a pepř. Po chvíli restování zalijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Poté přidáme rajčata a vlažnou vodu nebo vývar a na mírném ohni vaříme 3 hodiny.
Po uplynulé době omáčku propasírujeme, maso nakrájíme na plátky a polijeme omáčkou.