Stracotto alla fiorentina (Dušené hovězí po florentinsku)

Ingredience 4 porce

  • 800g hovězí kližky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 400g loupaných rajčat v plechovce
  • 2dcl červeného vína Chianti
  • 2 stroužky česneku
  • olej extra virgin
  • pár lístků bazalky
  • sůl, pepř

Teplo, víno a kořenová zelenina dokáží kulinářské zázraky. Ne náhodou by vám dlouho dušené hovězí po florentýnsku mohlo připomenout českou rajskou omáčku s masem a knedlíky. Rozdíly tu však jsou. V Toskánsku do něj přidávají červené víno a chuť omáčky se stává plnější i tím, že se velmi... velmi dlouho dusí.

Postup

Maso prošpikujeme česnekem, osolíme a opepříme. Nakrájíme zeleninu na základ a orestujeme ji na oleji. Přidáme maso, bazalku, sůl a pepř. Po chvíli restování zalijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. Poté přidáme rajčata a vlažnou vodu nebo vývar a na mírném ohni vaříme 3 hodiny.

Po uplynulé době omáčku propasírujeme, maso nakrájíme na plátky 
a polijeme omáčkou.