Stracotto Ai Carciofi (Dušené hovězí s artyčoky)

Ingredience 4 porce

  • 800 g předního hovězího
  • 4 artyčoky
  • 4 plátky slaniny
  • cibulka
  • stroužek česneku
  • 2,5 dl bílého vína
  • 1 dl vinného bílého octa
  • citron
  • olej extra virgin
  • hovězí vývar

Rádi byste ochutnali hovězí guláš po italsku? Maso má šťavnaté, protkané voňavou slaninou. Rajské, ani papriky v něm nehledejte. Zeleninu tu jedinečně reprezentují zelená poupata – artyčoky.

Postup

Hovězí maso svážeme provázkem. V hrnci na oleji zpěníme cibulku, stroužek česneku a nakrájenou slaninu, přidáme maso a necháme zatáhnout z každé strany. Poté zalijeme bílým vínem a necháme pod pokličkou dusit. Mezitím artyčoky očistíme. Odstraníme vrchní tvrdé listy, rozpůlíme a vnitřek artyčoku očistíme od chloupků. Připravenou zeleninu vhodíme do vody s citronem, aby nezčernala. Z hrnce s masem odstraníme česnek a vhodíme očistěné artyčoky, zalijeme vinným octem a hovězím vývarem. Pomalu dusíme do měkka.