Sportella (Velikonoční Sportella)

Ingredience 6 porcí

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 g cukru
  • 100 g másla
  • 6 vajec
  • 2 pytlíky prášku do pečiva
  • ½ sklenky mléka
  • citronová kůra
  • anýzová semínka
  • barevné zdobení na dorty

O Velikonocích posílali italští hoši své vyvolené cerimito. Pečivo připomínalo symbol mužnosti. Pokud se do sympatií strefil, čekal na něj sladký symbol ženství - sportella. Když ne, dostal klackem.

Postup

V míse smícháme máslo s cukrem a vejci, postupně přidáváme ostatní ingredience – lžičku anýzových semínek, mléko, mouku, kypřící prášek a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto necháme hodinku odpočinout pod utěrkou. Po uplynulé době vytvoříme 6 podkov, konce těsta překřížíme, aby se podkova spojila. Dáme na plech s pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným žloutkem, posypeme cukrářským zdobením a pečeme v předehřáté troubě na 180° do zlatova.