Spalla d’agnello farcita alla Toscana (Plněná jehněčí kýta po toskánsku)

Ingredience 4 porce

  • 1,2 kg vykoštěné jehněčí kýty
  • 2 stroužky česneku
  • hovězí vývar
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 nohy řapíkatého celeru
  • 2 hrsti střídky z veky
  • 250 g salsiccii
  • 2 dl bílého vína
  • 1 vejce
  • petrželka
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • 40 g másla
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Tahle sváteční jehněčí roláda pochází z Toskánska. Je podle starého rustikálního receptu a k tomu z mé nejmilejší kulinářské oblasti, takže nad ní není!

Postup

V pánvi na olivovém oleji si připravíme základ k naplnění masa – orestujeme jednu cibulku, mrkev a řapíkatý celer nakrájený na kostičky. Přidáme salsicciu, po chvilce restování směs vypneme a necháme vychladnout. Mezitím maso naklepeme, abychom získali velkou plochu, zasypeme nasekanými bylinkami (petrželka, rozmarýn, šalvěj), osolíme a opepříme, přidáme nasekaný česnek. Střídku z veky namočíme do mléka, vyždímáme a promícháme s vychladlou směsí, do které přidáme ještě celé vejce. Tím potřeme jehněčí a zabalíme, svážeme provázkem.

Takto připravené maso orestujeme na dalším základu (cibule, mrkev, řapíkatý celer na kostičky). Jakmile se maso zatáhne, zalijeme ho vínem a po vypaření alkoholu hovězím vývarem. Přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni vařit alespoň hodinu.
Po uplynulé době maso vyjmeme a omáčku propasírujeme, přidáme do ní kousek másla, aby byla více krémovitá.
Podáváme s pečivem.