Šneci po staročesku s křenem a jablky (Šneci po staročesku s křenem a jablky)

Ingredience 4 porce

  • 300 g šneků
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • zeleninový vývar
  • 1 dl sirupu z jablek
  • špenátové listy
  • 1 jablko
  • 1 dl bílého vína
  • 1 žloutek
  • 1 lžička křenu
  • jablečné křížaly
  • máslo
  • hřebíček
  • bobkový list
  • majoránka

Nemějte předsudky! Šneci se jedli i za starých dávných českých časů, byla to vyhlášená gastronomická pochoutka. Nahlédněte do receptů Magdaleny Rettigové a připravte si delikatesu, kterou vyrazíte dech a polechtáte chuťové buňky..

Postup

Cibuli rozkrojíme na půlku a mrkev na kostičky. V hrnci na másle cibuli, celé stroužky česneku a mrkev orestujeme. Jablko rozkrojíme 
a napícháme do něj hřebíček, přidáme do hrnce, necháme změknout 
a můžeme přidat šneky. Vše zalijeme bílým vínem a zeleninovým vývarem, přidáme majoránku a bobkový list. Vaříme alespoň 4 hodiny (čím déle, tím budou šneci měkčí). 

Jakmile šneci změknou, slijeme vývar do jiného kastrůlku, šneky přendáme do třetího hrnce a necháme dále vařit s troškou vody. Zeleninu už nebudeme potřebovat, všechna její chuť je ve vývaru.
Do vývaru přilijeme jablečný sirup, přidáme lžičku křenu a svaříme. Přidáme špenátové listy, necháme povařit a vše rozmixujeme do krému. Poté omáčku zalegírujeme žloutkem.
Šneky slijeme, servírujeme se špenátovou omáčkou a posypané jablečnými křížalami. Jako příloha se hodí klasický šumavský chléb.