Šneci po staročesku s křenem a jablky (Šneci po staročesku s křenem a jablky)
Ingredience 4 porce
- 300 g šneků
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- zeleninový vývar
- 1 dl sirupu z jablek
- špenátové listy
- 1 jablko
- 1 dl bílého vína
- 1 žloutek
- 1 lžička křenu
- jablečné křížaly
- máslo
- hřebíček
- bobkový list
- majoránka
Nemějte předsudky! Šneci se jedli i za starých dávných českých časů, byla to vyhlášená gastronomická pochoutka. Nahlédněte do receptů Magdaleny Rettigové a připravte si delikatesu, kterou vyrazíte dech a polechtáte chuťové buňky..
Postup
Cibuli rozkrojíme na půlku a mrkev na kostičky. V hrnci na másle cibuli, celé stroužky česneku a mrkev orestujeme. Jablko rozkrojíme
a napícháme do něj hřebíček, přidáme do hrnce, necháme změknout
a můžeme přidat šneky. Vše zalijeme bílým vínem a zeleninovým vývarem, přidáme majoránku a bobkový list. Vaříme alespoň 4 hodiny (čím déle, tím budou šneci měkčí).
Jakmile šneci změknou, slijeme vývar do jiného kastrůlku, šneky přendáme do třetího hrnce a necháme dále vařit s troškou vody. Zeleninu už nebudeme potřebovat, všechna její chuť je ve vývaru.
Do vývaru přilijeme jablečný sirup, přidáme lžičku křenu a svaříme. Přidáme špenátové listy, necháme povařit a vše rozmixujeme do krému. Poté omáčku zalegírujeme žloutkem.
Šneky slijeme, servírujeme se špenátovou omáčkou a posypané jablečnými křížalami. Jako příloha se hodí klasický šumavský chléb.