Sekerpare (Koláčky Sekerpare)
Ingredience 4 porce
- 0,5 kg hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 0,5 kg cukru krupice
- 1 lžíce pomerančové esence
- 30 g strouhaného kokosu
- špetka jedlé sody
- lžička kypřícího prášku
- 2 vejce
- 250 g másla
- ½ citronu
- pistácie
Postup
V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem a strouhaným kokosem, špetkou jedlé sody a lžičkou kypřícího prášku. Přidáme máslo a dvě vejce a vypracujeme těsto. Z něj pak tvoříme kuličky velikosti ořechu, které skládáme na pleh s pečícím papírem, uprostřed každého koláčku uděláme důlek, kam vložíme pár pistácií. Pečeme v předehřáté troubě 120° jen 5 minut, pak přidáme na 170° a pečeme do zlatova asi 20 minut.
Mezitím připravíme sirup – v hrnci rozpustíme cukr s vodou a pomerančovou esencí, jakmile začne voda vřít a cukr bude zcela rozpuštěn, zakápneme citronovou šťávou. Necháme vychladnout. Upečené horké koláčky polijeme sirupem, aby se dobře nasákly, zasypeme nasekanými pistáciemi a můžeme podávat.