Sekerpare (Koláčky Sekerpare)

Ingredience 4 porce

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 0,5 kg cukru krupice
  • 1 lžíce pomerančové esence
  • 30 g strouhaného kokosu
  • špetka jedlé sody
  • lžička kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • 250 g másla
  • ½ citronu
  • pistácie

Postup


V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem a strouhaným kokosem, špetkou jedlé sody a lžičkou kypřícího prášku. Přidáme máslo a dvě vejce a vypracujeme těsto. Z něj pak tvoříme kuličky velikosti ořechu, které skládáme na pleh s pečícím papírem, uprostřed každého koláčku uděláme důlek, kam vložíme pár pistácií. Pečeme v předehřáté troubě 120° jen 5 minut, pak přidáme na 170° a pečeme do zlatova asi 20 minut.
Mezitím připravíme sirup – v hrnci rozpustíme cukr s vodou a pomerančovou esencí, jakmile začne voda vřít a cukr bude zcela rozpuštěn, zakápneme citronovou šťávou. Necháme vychladnout. Upečené horké koláčky polijeme sirupem, aby se dobře nasákly, zasypeme nasekanými pistáciemi a můžeme podávat.