Schiaccia Briaca (Opilý Koláč)

Ingredience 6 porcí

  • 300g směsi mandlí, vlašských a lískových oříšků
  • 1 pytlík piniových oříšků
  • 200g cukru krystal
  • 350g hladké mouky
  • ½ kypřícího prášku do pečiva
  • 50g kandovaného ovoce
  • 150g rozinek namočených v červeném dezertním víně
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1,5dcl olivového oleje
  • 1 vejce
  • 1,5dcl červeného dezertního vína (například Aleatico di Elba)
  • 50g cukru na posypání
  • špetka soli

Postup

Mandle, lískové a vlašské ořechy rozmačkáme v míse, přidáme piniové oříšky, mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli, vše dobře promícháme. Do mísy dále nastrouháme kůru z citronu, přidáme kandované ovoce, olivový olej, rozinky 
a nakonec celé vejce. Zalijeme dezertním vínem a opět dobře promícháme. 

Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem, posypeme cukrem a pečeme 
v předehřáté troubě 30 minut na 180°.