Scalogni in agrodolce (Šalotky na sladkokyselo)

Ingredience 4 porce

  • 500 g malých šalotek
  • 1 dl červeného vína
  • 6 lžic octa balsamico
  • 4 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hřebíčky
  • olej extra virgin
  • sůl

Vykoupejte šalotky ve sladkokyselém nálevu a pak je schovejte do skla. Připravíte si tak do zálohy skvělý samostatný předkrm nebo přílohu k pečenému masu i rybám.

Postup

Šalotky nakrájíme na půlky, orestujeme na olivovém oleji a přidáme červené víno. Po dvaceti minutách přidáme 6 lžic octa balsamico a necháme 10 minut vařit. Pak ochutíme šalotky 4 lžíce cukru, 2 hřebíčky, špetku soli a stroužek česneku. Ještě chvilku povaříme, šalotky dáme do zavírací sklenice – v lednici vydrží až 14 dní. Podáváme k pečenému masu.