Risotto alla Milanese (Šafránové rizoto)

Ingredience 4 porce

  • 320 g rýže carnaroli
  • 70 g másla
  • 1 pytlík šafránu v prášku
  • ½ čajové lžičky pestíků šafránu
  • 50 g morku
  • 1 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • hovězí vývar
  • parmazán na posypání
  • sůl

Toto rizoto se výborně hodí jako příloha k Osso buco, možná proto, že obě tato jídla pocházejí ze stejného kraje.

Postup


Ve vyšším kastrolu rozpustíme 40 g másla a orestujeme cibulku nakrájenou na jemno. Přidáme morek z kosti, který se po chvíli rozpustí 
a zasypeme rýží. Podlijeme bílým vínem a dobře promícháme. Podle potřeby přidáváme vývar, aby se rýže dobře nasákla.
Nakonec přidáme šafránové pestíky a šafrán v prášku rozmíchaný ve vlažné vodě. Rýže se zbarví do žluta. Kastrol stáhneme z ohně 
a vmícháme zbytek másla, posypeme strouhaným parmazánem, dochutíme solí a můžeme podávat, nejlépe jako přílohu k Osso buco.