Risotto al radicchio (Rizoto s čekankou)
Ingredience 4 porce
- 320 g rýže carnaroli
- 1 cibule
- 0,5 kg červené čekanky
- 2 dl červeného vína
- 1 dl octa balsamico
- zeleninový vývar
- parmazán na posypání
- máslo
- sůl
Postup
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěníme. Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem
a cibulkou. Zalijeme červeným vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol a přidáme vývar. Čekanku nakrájíme a vhodíme do hrnce. Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Vývarem podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří. Po uplynulé době stáhneme z ohně, přidáme kousek másla, parmazán, osolíme podle potřeby a smícháme dohromady. Rizoto bude díky sýru krémovité. V jiném hrnci necháme chvíli vyvařit - zredukovat ocet balsamico a zalijeme jím naservírované rizoto ozdobené čekankou.