Ravioli ricotta e spinaci (Ravioli s ricottou a špenátem)

Ingredience 4 porce

  • Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • voda dle potřeby
  • olej extra virgin
  • sůl
  • Náplň:
  • 250 g ricotty
  • 300 g listového špenátu
  • 200 g parmazánu
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • pár lístků šalvěje
  • máslo
  • sůl, pepř

Ravioli se špenátem a ricottou se vaří ve střední a severní Itálii, kde se na přípravu těstovin používá hladká mouka. V jižní Itálii pro změnu dávají přednost semolině, která je hrubá. A u vás se již můžete těšit na báječné domácí těstoviny!

Postup


Mouku smícháme s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přidáme vodu. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Špenát spaříme ve vodě, necháme okapat a poté nasekáme. V míse ho smícháme s ricottou a žloutkem, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
Odleželé těsto rozválíme na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvoříme lžící hromádky náplně. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkneme kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek. Vzniklé ravioli vykrajujeme (pokud nemáme formičku, můžeme použít například sklenici) a poté je uvaříme v osolené vodě. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pár lístků šalvěje a uvařené ravioli, zasypeme strouhaným parmazánem, promícháme a servírujeme.