Ravioli ricotta e spinaci (Ravioli s ricottou a špenátem)
Ingredience 4 porce
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 4 vejce
- voda dle potřeby
- olej extra virgin
- sůl
- Náplň:
- 250 g ricotty
- 300 g listového špenátu
- 200 g parmazánu
- 1 žloutek
- muškátový oříšek
- pár lístků šalvěje
- máslo
- sůl, pepř
Ravioli se špenátem a ricottou se vaří ve střední a severní Itálii, kde se na přípravu těstovin používá hladká mouka. V jižní Itálii pro změnu dávají přednost semolině, která je hrubá. A u vás se již můžete těšit na báječné domácí těstoviny!
Postup
Mouku smícháme s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přidáme vodu. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Špenát spaříme ve vodě, necháme okapat a poté nasekáme. V míse ho smícháme s ricottou a žloutkem, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
Odleželé těsto rozválíme na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvoříme lžící hromádky náplně. Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkneme kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek. Vzniklé ravioli vykrajujeme (pokud nemáme formičku, můžeme použít například sklenici) a poté je uvaříme v osolené vodě. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pár lístků šalvěje a uvařené ravioli, zasypeme strouhaným parmazánem, promícháme a servírujeme.