Profitterol (Dezert Profitterol)
Ingredience 24 porcí
- Těsto
- 0,5 l vody
- 120 g másla
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 6 vajec
- Krém
- Viz recept Crostata alla frutta.
- Upečené těsto můžeme také naplnit zmrzlinou, pudinkem, marmeládou…
- Čokoláda
- 200 g hořké čokolády
- 100 g kakaa
- 200 g másla
- 150 g cukru moučka
- 0,5 l mléka
- 0,5 l smetany
Narodili se ve Francii, ale jejich otcem je Ital. Dokonce jeden z deseti nejlepších italských kuchařů, které si Kateřina Medicejská vzala s sebou na francouzský dvůr svého chotě. Tento dezert z odpalovaného těsta ve Francii nadobro zdomácněl – a nejen tam.
Postup
Těsto
V kastrolu zahřejeme vodu a máslo. Jakmile začne vřít, osolíme, přidáme prosátou mouku a dobře promícháme.
Po vychladnutí vmícháme 6 vajec. Směsí naplníme cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem vytvoříme “šneky”. Pečeme v předehřáté troubě na 180° 20 minut. Po upečení pootevřeme dvířka od trouby a necháme pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo.
Čokoláda
Ve vodní lázni smícháme všechny ingredience, až nám vznikne hladká čokoládová poleva. Naplněné šneky obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.