Profitterol (Dezert Profitterol)

Ingredience 24 porcí

  • Těsto
  • 0,5 l vody
  • 120 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 6 vajec
  • Krém
  • Viz recept Crostata alla frutta.
  • Upečené těsto můžeme také naplnit zmrzlinou, pudinkem, marmeládou…
  • Čokoláda
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g kakaa
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l smetany

Narodili se ve Francii, ale jejich otcem je Ital. Dokonce jeden z deseti nejlepších italských kuchařů, které si Kateřina Medicejská vzala s sebou na francouzský dvůr svého chotě. Tento dezert z odpalovaného těsta ve Francii nadobro zdomácněl – a nejen tam. 

Postup

Těsto 

V kastrolu zahřejeme vodu a máslo. Jakmile začne vřít, osolíme, přidáme prosátou mouku a dobře promícháme.
Po vychladnutí vmícháme 6 vajec. Směsí naplníme cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem vytvoříme “šneky”. Pečeme v předehřáté troubě na 180° 20 minut. Po upečení pootevřeme dvířka od trouby a necháme pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo.

Čokoláda
Ve vodní lázni smícháme všechny ingredience, až nám vznikne hladká čokoládová poleva. Naplněné šneky obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.