Polpettone con pancetta, Patate alla sorrentina (Sekaná po italsku se slaninou, Brambory a lá sorrentina)

Ingredience 4 porce

  • 350g mletého hovězího masa
  • 100g pancetty
  • 10g sušených hub
  • 1 malá cibule
  • 40g mortadely
  • ¼ veky
  • 1dcl mléka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • hrst petrželové natě
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř
  • 1kg menších brambor
  • 8 citronů
  • 2 snítky rozmarýnu
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Italská sekaná se slaninou je můj vlastní recept. Upravil jsem si jej podle chuti ze starého toskánského receptu. Jako přílohu k ní zkuste voňavé pečené brambory s citronem a rozmarýnem. Jejich rozhovor na talíři končí velmi nevšední a skvělou chutí.

Postup


Namočíme houby do vlažné vody asi na 15min, poté z nich vymačkáme vodu a nakrájíme. Cibulku, mortadelu a petrželku nakrájíme na jemno. Pečivo namočíme do mléka, hned vyndáme, vymačkáme zbylou tekutinu a nakrájíme na kousky.
V míse vše smícháme, dochutíme solí a pepřem a vypracujeme šišku. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, vysypeme trochou strouhanky a vyložíme slaninou tak, aby přesahovala ven. Masovou směs dáme do formy a přikryjeme přesahující slaninou. Pečeme v předehřáté troubě na 160° 30min, poté ještě 20 minut na 180°, aby sekaná získala zlatavou kůrku.


Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Z citronů ukrojíme ta největší kolečka z prostředka, špičky necháme stranou na emulzi.
Do pekáče naskládáme kolečka citronů, na ně položíme plátky brambor, zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a rozmarýnem. Zapečeme v předehřáté troubě asi 45min na 180°.
Ze zbylých částí citronů uděláme emulzi – vymačkáme citronovou šťávu do misky, přidáme olivový olej, sůl a prošleháme. Při servírování pokapeme brambory vzniklou emulzí.