Pollo dei mattonaia (Kuře po cihlářsku)

Ingredience 4 porce

  • 3-4kg keramické hlíny
  • papír na pečení
  • 1 kuře
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • snítka šalvěje
  • 1dcl dezertního vína (např. Vin Santo)
  • sůl, pepř
  • 5 plátků pancetty
  • 2 lžíce oleje extra virgin

Fascinující recept na kuře pečené v keramické hlíně pochází z kraje u toskánské Sienny, kde se s oblibou peklo maso v cihlářské hlíně. Díky keramické formě na míru zůstane kuře úchvatně šťavnaté. Jeho chuť je prostě nezapomenutelná. 

Postup


Kuře musí být samozřejmě vykuchané.
Bylinky namočíme do vína a vložíme je do vnitřku kuřete, osolíme a opepříme, stehna kuřete svážeme provázkem a kůži pokryjeme slaninou. Pečící papír pokapeme olejem a zabalíme do něj kuře, papír raději víckrát obalíme.
Předehřejeme troubu na 150 stupňů, z keramické hlíny vyválíme 2 velké pláty, jeden dáme na plech s pečícím papírem, položíme na něj zabalené kuře a druhým plátem jej přikryjeme, okraje pevně spojíme, aby bylo kuře celé zabalené.
Pečeme až 3 hod, podle velikosti kuřete, na 150°.
Servírujeme v hlíně, kterou lehce naklepneme například kladívkem (neostrou hranou).

Příloha:

Verza con pancetta

Kapusta se slaninou

1 kapusta
4 plátky pancetty (slaniny)
olej extra virgin
sůl, pepř

Kapustu rozřízneme napůl, košťál odstraníme a nakrájíme ji na větší kusy. Na oleji osmažíme nakrájenou slaninu, přidáme kapustu a smažíme, dokud nezměkne, můžeme ji podlít trochou vody.