Pollo dei mattonaia (Kuře po cihlářsku)
Ingredience 4 porce
- 3-4kg keramické hlíny
- papír na pečení
- 1 kuře
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- snítka šalvěje
- 1dcl dezertního vína (např. Vin Santo)
- sůl, pepř
- 5 plátků pancetty
- 2 lžíce oleje extra virgin
Fascinující recept na kuře pečené v keramické hlíně pochází z kraje u toskánské Sienny, kde se s oblibou peklo maso v cihlářské hlíně. Díky keramické formě na míru zůstane kuře úchvatně šťavnaté. Jeho chuť je prostě nezapomenutelná.
Postup
Kuře musí být samozřejmě vykuchané.
Bylinky namočíme do vína a vložíme je do vnitřku kuřete, osolíme a opepříme, stehna kuřete svážeme provázkem a kůži pokryjeme slaninou. Pečící papír pokapeme olejem a zabalíme do něj kuře, papír raději víckrát obalíme.
Předehřejeme troubu na 150 stupňů, z keramické hlíny vyválíme 2 velké pláty, jeden dáme na plech s pečícím papírem, položíme na něj zabalené kuře a druhým plátem jej přikryjeme, okraje pevně spojíme, aby bylo kuře celé zabalené.
Pečeme až 3 hod, podle velikosti kuřete, na 150°.
Servírujeme v hlíně, kterou lehce naklepneme například kladívkem (neostrou hranou).
Příloha:
Verza con pancetta
Kapusta se slaninou
1 kapusta
4 plátky pancetty (slaniny)
olej extra virgin
sůl, pepř
Kapustu rozřízneme napůl, košťál odstraníme a nakrájíme ji na větší kusy. Na oleji osmažíme nakrájenou slaninu, přidáme kapustu a smažíme, dokud nezměkne, můžeme ji podlít trochou vody.