Pesto (Pesto)

Ingredience 4 porce

  • 2 svazky bazalky
  • 30g piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce strouhaného ovčího sýra (Pecorino)
  • 2dcl oleje extra virgin
  • hrubá sůl

Postup

Kolikero pesta znáte, tolikrát jste Italem. V jižní Itálii dělají červené pesto se sušenými rajčaty, jinde zase přidávají ořechy. Pro začátek si dáme „pesto a la diguere genoviese“, je totiž nejznámější. A když si ho připravíte v hmoždíři, budete se moci utlouct.

Nejdříve si připravíme pesto. Všechny ingredience rozdrtíme v hmoždíři, postupně přiléváme olej. Lze použít i mixer, ale díky rychlým otáčkám může pesto zkysnout.