Penne nela forma (Penne v sýru)

Ingredience 4 porce

  • 400 g těstovin penne
  • 16 cherry rajčat
  • 3 dl rajčatového protlaku
  • 1 dl smetany
  • konzumní líh
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka
  • sýr typu parmazán
  • olej extra virgin
  • sůl

Zvláštní a oblíbený způsob přípravy penne! Chcete dostatek chuti parmazánu? Udělejte si těstoviny přímo v něm!

Postup


Penne uvaříme v osolené vodě do podoby „al dente“. V pánvi na oleji orestujeme stroužky česneku, přidáme nakrájená cherry rajčátka a chvilku povaříme, aby změkla. Česnek odstraníme, do pánve nalijeme rajčatový protlak a trochu jej zředíme vodou z těstovin. Povaříme, dochutíme solí a pár lístky bazalky, zalijeme smetanou a můžeme promíchat s penne. Pokud budete připravovat penne v sýru jako Emanuel, je potřeba nalít do sýru asi 1 dl konzumního lihu a zapálit jej, sýr se mírně roztaví. Poté do něj dáme směs z pánve, promícháme, aby se sýr nabalil na těstoviny a můžeme podávat.
Pokud nemáme sýr, ve kterém by byla tato příprava vhodná, těstoviny klasicky naservírujeme na talíř a posypeme strouhaným parmazánem.