Paté di verdura (Zeleninová terina)

Ingredience 4 porce

  • 4 pórky
  • 2 mrkve
  • hrst zelených fazolek
  • 5 barevných paprik
  • olej extra virgin
  • 12-16 plátků želatiny
  • 4 dl smetany
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

Ve vroucí vodě spaříme pórky, dlouhé listy necháme stranou na obalení formy. Tvrdší části pórku nakrájíme na půlky a ještě rozkrojíme tak, aby se vešly do formy. Mrkev nakrájíme na proužky a spolu s fazolkami spaříme ve vroucí vodě. Papriky upečeme v troubě na maximum, aby se kůže dobře oloupala. Jednu červenou a jednu žlutou papriku rozmixujeme s kapkou olivového oleje a citronovou šťávou.

V hrnci ohřejeme smetanu, přidáme paprikový krém a želatinu, kterou jsme předtím namočili do vody. Vše promícháme, aby se směs spojila, ale nevaříme. Ochutíme solí a pepřem.
Dno formy vyložíme dlouhými listy pórku tak, aby přesahovaly ven a mohli jsme potom formu zabalit. Na ně skládáme pórky, vrstvu krému, mrkev, opět krém, fazolky, krém, papriky, krém a nakonec opět pórek. Zalijeme poslední vrstvou krému a zabalíme pórkovými listy.
Terinu necháme v lednici do druhého dne ztuhnout.