Pasta e fagioli alla napoletana (Směs fazolí a pasty z Neapole)

Ingredience 4 porce

  • 300g fazolí
  • 250g těstovin
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 100g loupaných rajčat
  • 1 lžíce hustého protlaku (koncentrátu)
  • olej extra virgin
  • sůl

V Itálii ji milují. „Pasta“ s fazolemi z neapolského kraje vypadá tak trochu jako těstoviny i jako polévka, ale každopádně je to vydatný předkrm, ideální do zimního období.  

Postup

Fazole namočíme na 12 hodin do vody. Poté je uvaříme v osolené vodě. V pánvi na oleji osmažíme rukou zmáčknutý česnek, nakrájíme celer 
a přidáme ho do pánve. Jakmile česnek dostane barvu, tak ho odstraníme a přidáme nasekanou feferonku, loupaná rajčata a lžíci hustého protlaku. Povaříme asi 5 minut, podle potřeby podlijeme vodou. Uvařené fazole smícháme s hotovým základem, část fazolí propasírujeme, aby se omáčka zahustila. 

Nakonec přidáme těstoviny a vaříme podle druhu pasty 5-10 minut. Podle potřeby dochutíme solí a zakápneme olivovým olejem.