Pasta alla norma (Pasta podle normy)
Ingredience 4 porce
- 400 g těstovin rigatoni
- 0,5 kg rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lilky
- slunečnicový olej na smažení
- 120 g solené tvrdé ricotty
- pár lístků bazalky
- olej extra virgin
- sůl, pepř
Tahle sicilská klasika opěvuje lahodnost lilku. Na její recept se přišlo již roku 1800 ve městě Catania. Ke svému názvu přišly tyto těstoviny s lilkem poeticky. V jedné restauraci je ochutnal slovutný sicilský spisovatel a básník a zasněně vydechl: „Jsou jako podle normy !“ Název už jim zůstal. A teď je otázkou, mají-li na Sicílii všechny předpisy tak dobré.
Postup
Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Poté plátky lehce obalíme v mouce a osmažíme na slunečnicovém oleji do zlatova. Zvlášť v pánvi orestujeme na olivovém oleji zmáčknutý česnek a cibulku nakrájenou na jemno. Česnek odstraníme, do pánve přidáme rajčatový protlak a nakrájený osmažený lilek. Necháme chvilku povařit a smícháme s uvařenými těstovinami. Na závěr pastu posypeme strouhaným sýrem, zakápneme olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.