Pasta alla norma (Pasta podle normy)

Ingredience 4 porce

  • 400 g těstovin rigatoni
  • 0,5 kg rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lilky
  • slunečnicový olej na smažení
  • 120 g solené tvrdé ricotty
  • pár lístků bazalky
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Tahle sicilská klasika opěvuje lahodnost lilku. Na její recept se přišlo již roku 1800 ve městě Catania. Ke svému názvu přišly tyto těstoviny s lilkem poeticky. V jedné restauraci je ochutnal slovutný sicilský spisovatel a básník  a zasněně vydechl: „Jsou jako podle normy !“ Název už jim zůstal. A teď je otázkou, mají-li na Sicílii všechny předpisy tak dobré.

Postup

Těstoviny uvaříme v osolené vodě.

Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Poté plátky lehce obalíme v mouce a osmažíme na slunečnicovém oleji do zlatova. Zvlášť v pánvi orestujeme na olivovém oleji zmáčknutý česnek a cibulku nakrájenou na jemno. Česnek odstraníme, do pánve přidáme rajčatový protlak a nakrájený osmažený lilek. Necháme chvilku povařit a smícháme s uvařenými těstovinami. Na závěr pastu posypeme strouhaným sýrem, zakápneme olivovým olejem 
a ozdobíme lístky bazalky.