Pappa al pomodoro (Rajčatová polévka)

Ingredience 4 porce

  • 0,5 kg vyloupaných zralých rajčat bez semínek
  • 200g veky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • svazek bazalky
  • zeleninový vývar nebo voda dle potřeby
  • olej extra virgin, sůl, pepř

Tento prastarý recept „dozrál“ ve slunném Toskánsku. Víte, co v italštině znamená slovo „Pappa“?  Husté a výživné jídlo pro batolata připravené v lahvičce. Tato rajčatová polévka se mu docela podobá. Buďte nároční při výběru rajských jablíček. Skvěle se do ní hodí typ rajčat San Marcano nebo masitá rajčata, ale i rajčata z plechovky. Ovšem pokud máte sebemenší možnost, vařte raději z čerstvých. Rozdíl se pozná po první lžíci.

Postup

Na pánvi na oleji zlehka orestujeme nakrájený česnek a cibulku, přidáme natrhanou bazalku (asi polovinu svazku), rajčata, sůl, pepř, vše promícháme a vaříme 15min. Poté přidáme tenké plátky pečiva, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme do té doby, než polévka zhoustne. Asi po 20 minutách stáhneme, přiklopíme pokličkou a necháme 15min odležet. Servírujeme s bazalkou a olivovým olejem.