Papero alla melarancia (Kachna na pomerančích)

Ingredience 4 porce

  • 1ks kachny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 3-4 velké pomeranče
  • 1dcl oleje extra virgin
  • sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 2dcl suchého bílého vína
  • 100g cukru
  • 1dcl vody

Tento slavný recept „opsala“ Francie z prastarých toskánských receptů. Ale o tom už téměř nikdo neví. Pochází ze 14. století. Na francouzský dvůr Jindřicha II. se dostal s  Kateřinou Medicejskou. Ta si na uvítací večer přivezla svého kuchaře, který kachnou na tenkrát velmi exotických pomerančích excelentně připravil. A díky tomu může královská láska procházet žaludky až dodnes.

Postup

Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem zvrchu i zevnitř. Dovnitř dáme česnek, rozmarýn a nakrájený pomeranč. 

V kastrolu na oleji kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla, přidáme na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozmarýn, pomerančovou šťávu 
a zalijeme vínem. Kachnu necháme hodinu péct na 190 stupňů. Po hodině přidáme pomeranč nakrájený na plátky (lepší je použít oloupaný pomeranč, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny. Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko.
V malém kastrůlku rozpustíme cukr, přidáme trochu vody a nastrouhanou pomerančovou kůru. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem polijeme upečenou kachnu.