Panna cotta alla greca (Panna cotta na řecký způsob)

Ingredience 4 porce

  • 1 l smetany
  • 6 plátků želatiny
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1-2 lžíce rozmarýnového medu
  • máslo na vymazání plechu
  • celá skořice
  • vlašské ořechy
  • 1 dl Metaxy
  • těsto Fillo

Postup


Do kastrolu vlijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, vymačkáme přebytečnou vodu
 a přidáme do kastrolu, necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Směs smícháme s nasekanými vlašskými ořechy (lepší je ořechy před namletím opražit, pak se nebudou “lepit”). Nalijeme do formy (například na srnčí hřbet) a necháme v lednici alespoň
 6 hodin odležet.

Pečící plech pomažeme máslem a vyskládáme na něj těsto fillo. Každý plat těsta oddělíme tím, že jej pomažeme máslem. Pečeme v troubě do křupava, asi 10-15 min na střední teplotu.

V hrnci smícháme Metaxu s medem, vhodíme celou skořici a přivedeme k varu. Při servírování prokládáme panna cottu upečeným křupavým těstem a zakápneme zredukovanou šťávou.