Paneng kai (Kuřecí nudličky na Paneng curry pastě s kokosovým mlékem)

Ingredience 2 porce

  • 500 g kuřecích prsou (naložených v oleji, solamylu a lžičce jedlé sody)
  • 1 dl kuřecího vývaru
  • 70 g Paneng curry pasty
  • 4 dl kokosového mléka
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 10 čerstvých kafírových listů
  • asijský bazalka
  • 2 chilli papričky
  • arašídový olej
  • 1 lžíce cukru

Postup

Kuřecí prsa nakrajíme na nudličky. Naložíme je na půl hodiny předem do škrobu (solamylu), oleje s lžičkou jedlé sody, aby byla úplně měkoučká. Poté je zblanžírujeme ve vroucí vodě, aby se marináda „omyla“. 

V nerezovém hrnci ohřejeme trochu oleje a v něm rozpustíme Paneng curry pastu. A aby nebyla pasta připálená, zalijeme ji hned 2/3 kokosového mléka a kuřecím vývarem. Přidáme cukr, kuřecí prsa, rybí omáčku, chilli papričky nakrájené na proužky a nasekané kafírové listy (nebo citrusové listy). Ještě pět minut povaříme, na závěr přilijeme zbytek kokosového mléka a přidáme celé lístky asijské bazalky, která připomíná anýz (thajci ji milují). Ihned podáváme, například s jasmínovou rýží.
V případě, že paneng curry pastu neseženeme, můžeme ji nahradit červenou curry pastou.