Pan di zucca (Dýňový koláč)

Ingredience 4 porce

  • 340g hladké mouky 00
  • 600g očištěné dýně
  • 250g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje extra virgin
  • 100g rozinky
  • 40g máslo
  • 2 vejce
  • 2,5g mleté skořice
  • 5ks hřebíčku
  • 5ks Cardamone
  • špetka soli
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru moučka

Jako malý  jsem s rodinou jezdil do Dolomit v severní Itálii lyžovat. Celý den jsme sjížděli svahy a večer byli znavení. Když jsme se vrátili do hotelu, už tam voněl tenhle koláč. Je v něm podobné koření jako ve svařáku. Táta pil svařák a já kousal do té voňavé dýňové dobroty.

Postup

Dýni nakrájíme na slabé plátky (cca 1cm), dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů do vytřeného pekáčku máslem asi na 15min. Pak ji rozmixujeme. 

Rozinky namočíme do vody, aby změkly.
Zvlášť vyšleháme vejce s cukrem, olejem a přidáme rozinky a rozmixovanou dýni. Dále smícháme mouku, sůl a koření obě směsi promícháme dohromady.
Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme moukou (případně můžeme vyložit dno pečícím papírem), nalijeme hmotu a pečeme 1 hodinu na 180 stupňů.
Pocukrujeme moučkovým cukrem.
Koláč můžete upéct i ve formě na bábovku.

V hmoždíři si natlučeme všechno koření, až vznikne prášek.