Osso Buco (Telecí Osso Buco)
Ingredience 4 porce
- 4 telecí kosti s morkem
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 dl bílého vína
- 2 dl hovězího vývaru
- 2 stroužky česneku
- hrst petrželové natě
- citronová kůra
- mouka na obalení
- sůl
Telecí morková kost je specialitou severní Itálie, oblasti kolem Milána. V tomto kraji nepěstují rajčata ani olivy, protože tu mají chladnější podnebí. A jelikož náš recept pochází odtamtud, budeme podle tradice používat máslo namísto olivového oleje a ke slovu se nedostane ani jedno rajče.
Postup
Maso osolíme, lehce obalíme v mouce a v pánvi na másle orestujeme
z obou stran do zlatova. Nakrájíme cibuli a přidáme ji k masu, zalijeme vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit. Nakonec připravíme gremolatu: smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku a přidáme k masu.
Servírujeme s šafránovým rizotem (viz recept Risotto alla Milanese).