Osso Buco (Telecí Osso Buco)

Ingredience 4 porce

  • 4 telecí kosti s morkem
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 2 dl bílého vína
  • 2 dl hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst petrželové natě
  • citronová kůra
  • mouka na obalení
  • sůl

Telecí morková kost je specialitou severní  Itálie, oblasti kolem Milána.  V tomto kraji nepěstují rajčata ani olivy, protože tu mají chladnější podnebí. A jelikož náš recept pochází odtamtud, budeme podle tradice používat máslo namísto olivového oleje a ke slovu se nedostane ani jedno rajče.

Postup

Maso osolíme, lehce obalíme v mouce a v pánvi na másle orestujeme 
z obou stran do zlatova. Nakrájíme cibuli a přidáme ji k masu, zalijeme vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit. Nakonec připravíme gremolatu: smícháme nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku a přidáme k masu. 

Servírujeme s šafránovým rizotem (viz recept Risotto alla Milanese).