Orecchiette con brocoli (Pasta orecchiette s brokolicí)
Ingredience 4 porce
- 1 kg mouky semola
- 0,5 l vody
- čerstvá brokolice
- 4 ančovičky
- 500 g loupaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- strouhanka
- olej extra virgin
- sůl, pepř
Absolvujte lekci vaření podle starověkého Říma. Už za něj se připravovaly podobné těstoviny, jen se jim říkalo lixulae. Dejte si je s typicky středomořskou divokou brokolicí, protože k sobě prostě patří.
Postup
Z mouky, vody a špetky soli vypracujeme těsto a necháme v lednici půl hodiny odpočinout.
Z těsta pak připravíme válečky jako na gnocchi. Odkrajujeme kousky dlouhé 3 cm, nožem přejedeme po kousku těsta, otočíme ho na palec a tak vznikne “ouško” neboli orecchiette. Orecchiette necháme 30 min při pokojové teplotě vysušit. Poté je uvaříme i s pár kousky brokolice v osolené vodě (tím získají intenzivnější chuť zeleniny).
Zbytek nakrájené brokolice povaříme ve vroucí vodě, aby změkla.
V pánvi na oleji orestujeme nasekaný česnek a ančovičky, podle chuti můžeme přidat feferonku. Přimícháme povařenou brokolici, kterou nasekáme a vše zasypeme hrstí strouhanky. Dále vhodíme do pánve loupaná rajčata, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr smícháme směs s pastou a brokolicí a můžeme podávat.