Orecchiette con brocoli (Pasta orecchiette s brokolicí)

Ingredience 4 porce

  • 1 kg mouky semola
  • 0,5 l vody
  • čerstvá brokolice
  • 4 ančovičky
  • 500 g loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • strouhanka
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Absolvujte lekci vaření podle starověkého Říma. Už za něj se připravovaly podobné těstoviny, jen se jim říkalo lixulae. Dejte si je s typicky středomořskou divokou brokolicí, protože k sobě prostě patří.

Postup

Z mouky, vody a špetky soli vypracujeme těsto a necháme v lednici půl hodiny odpočinout.

Z těsta pak připravíme válečky jako na gnocchi. Odkrajujeme kousky dlouhé 3 cm, nožem přejedeme po kousku těsta, otočíme ho na palec a tak vznikne “ouško” neboli orecchiette. Orecchiette necháme 30 min při pokojové teplotě vysušit. Poté je uvaříme i s pár kousky brokolice v osolené vodě (tím získají intenzivnější chuť zeleniny).
Zbytek nakrájené brokolice povaříme ve vroucí vodě, aby změkla.
V pánvi na oleji orestujeme nasekaný česnek a ančovičky, podle chuti můžeme přidat feferonku. Přimícháme povařenou brokolici, kterou nasekáme a vše zasypeme hrstí strouhanky. Dále vhodíme do pánve loupaná rajčata, osolíme, opepříme a povaříme. Na závěr smícháme směs s pastou a brokolicí a můžeme podávat.