Olive all’ ascolana (Olivy z Ascoly)

Ingredience 4 porce

  • 1 kg oliv ascolana
  • 100 g kuřecích prsou
  • 100 g hovězího masa
  • 100 g vepřového masa
  • 30 g střídky z pečiva
  • 80 g parmazánu
  • 2,5 dl bílého vína
  • 3 vejce
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • cibule
  • citronová kůra
  • muškátový ořech
  • hřebíček
  • strouhanka
  • mouka na obalení
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Nadívat olivy – bláznivý nápad, na který přišli šetrní italští kuchaři, když hledali způsob, jakým využít zbylé maso z hostin. Do menu vatikánských jídelen přidal “olivy z Ascoly” už papež Sixtus V. Dnes světově proslulé obalované olivy ochutnejte i vy. Je to delikatesa.

Postup

Olivy vypeckujeme (nožem řežeme po hraně pecky do tvaru spirálky tak, aby se oliva nerozpadla).

V hrnci na olivovém oleji orestujeme cibulku, mrkev a řapíkatý celer. Do základu přidáme na kostičky nakrájené kuřecí, vepřové i hovězí maso, zalijeme bálým vínem a povaříme. Směs osolíme necháme vychladnout. Po vychladnutí přisypeme střídku z pečiva a parmazán, přidáme 1 vejce, nastrouháme muškátový oříšek i hřebíček, trochu citronové kůry a vše rozmixujeme. Podle chuti dosolíme, dopepříme. Olivy naplníme směsí 
a obalíme v klasickém trojobalu (2 vejce, strouhanka, hladká mouka). Olivy osmažíme v olivovém oleji do zlatova.