Minestrone (Polévka Minestrone)

Ingredience 4 porce

  • voda podle potřeby
  • 1dcl oleje extra virgin
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 200g suchých bílých fazolí
  • 2 brambory
  • zelenina podle vaší chuti (cuketa, rajčata, brokolice, kapusta…)
  • parmazán na posypání

Těžko pátrat po známější italské polévce! Je tak zakořeněná ve své zemi, že do ní každý kraj s láskou přidává „něco svého“. Já s oblibou vařím Minestrone s bílými fazolemi, která pochází z Toskánska. V Římě byste v ní našli například hnědé fazole. Tahle silná zeleninová polévka je jako moderní symfonie, záleží na „skladateli“, jakou zeleninu si do ní právě přidá. 

Postup

Fazole namočíme přes noc do vody. Poté je uvaříme v té samé vodě asi 20 minut.

Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky. Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15-20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny a propasírujeme. Smícháme, osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.