Millefoglie (Dezert Millefoglie)

Ingredience 4 porce

  • 0,5kg listového těsta
  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 130 g hladké mouky
  • 250 g mascarpone
  • 200 g moučkového cukru
  • kůra a šťáva z 2 citronů
  • 2 bílky

„Millefoglie" okoukali Italové od Francouzů. Znamená to „tisíc lístků“, což poeticky zachycuje podstatu listového těsta. Tahle dobrota mně připomíná školní léta. Maminka mi ji kupovala téměř každý den k svačině. Moučník bývá plněný vanilkovým krémem, ale nebrání se nejrůznějším variacím. Tu naši s mascarponem jsem si vymyslel sám.

Postup

Mléko svaříme s citronovou kůrou a vanilkou, odstavíme z ohně, odstraníme kůru a vanilku a vmícháme rozšlehaná vejce s cukrem. Vrátíme na oheň a pomalu do směsi prosijeme mouku. Mícháme asi 5min do zhoustnutí a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme mascarpone.

Vyválené listové těsto rozložíme na plech (na 4 porce potřebujeme 
2-3 pláty těsta), propícháme vidličkou, aby zůstalo tenké a pečeme na 180°, asi po 7 minutách těsto posypeme moučkovým cukrem a dopečeme do zlatova. Moučkový cukr vytvoří krustu.
Zbylý moučkový cukr vyšleháme s bílky a citronovou šťávou.
Upečené listové těsto nakrájíme na stejně velké plátky, skládáme je na sebe a mezi plátky mažeme připravený krém. Na poslední díl listového těsta nalijeme vyšlehanou polevu z bílků a necháme v lednici ztuhnout.