Melanzane alla parmigiana (Lilek a la parmigiana)

Ingredience 4 porce

  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 1 svazek bazalky
  • 400 g mozzarelly
  • 4 naběračky rajčatového protlaku
  • strouhaný parmazán
  • mouka na obalení
  • arašídový olej na smažení
  • špetka cukru
  • olej extra virgin
  • sůl

Postup

Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme chvilku stranou. 
V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme rajčatový protlak, špetku cukru a soli. Necháme prohřát 
a stáhneme z ohně. Z lilků otřeme vodu, obalíme je lehce v mouce 
a osmažíme na arašídovém oleji. Do gratinovací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – rajčatový protlak, plátky lilku, plátky mozzarelly, posypeme strouhaným parmazánem. Takto vytvoříme 3-4 vrstvy, poslední vrstvou bude rajčatový protlak, který bohatě posypeme parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut.