Melanzane alla parmigiana (Lilek a la parmigiana)
Ingredience 4 porce
- 2 lilky
- 1 cibule
- 1 svazek bazalky
- 400 g mozzarelly
- 4 naběračky rajčatového protlaku
- strouhaný parmazán
- mouka na obalení
- arašídový olej na smažení
- špetka cukru
- olej extra virgin
- sůl
Postup
Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme chvilku stranou.
V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme rajčatový protlak, špetku cukru a soli. Necháme prohřát
a stáhneme z ohně. Z lilků otřeme vodu, obalíme je lehce v mouce
a osmažíme na arašídovém oleji. Do gratinovací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – rajčatový protlak, plátky lilku, plátky mozzarelly, posypeme strouhaným parmazánem. Takto vytvoříme 3-4 vrstvy, poslední vrstvou bude rajčatový protlak, který bohatě posypeme parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut.