Melanzane al cioccolato (Lilek s čokoládou)

Ingredience 4 porce

  • 1 kg lilků
  • 550 ml vody
  • 500 g cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g kakaa
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g mandlí
  • 100g piniových oříšků
  • 50 g hladké mouky
  • arašídový olej na smažení

Lilky na sladko a ještě k tomu vykoupané v čokoládě? Objevili je v hornaté krajině Campagna di Roma, objevte je i vy. Možná nad tím spojením kroutíte hlavou, ale jsou prostě báječné. Jen je vyzkoušet!

Postup

Lilky oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky osolíme, aby pustily vodu, poté opláchneme, osušíme. Jemně je obalíme v mouce a orestujeme na arašídovém oleji do křupava.

V hrnci s 300 ml vody rozpustíme cukr. Přidáme nalámanou čokoládu. Zvlášť do mísy nalijeme 250 ml vody, nasypeme kakao, mouku a rozmícháme. Směs přilijeme do hrnce s čokoládou a povaříme.
Do zapékací mísy skládáme plátky lilků zalité čokoládou, každou vrstvu posypeme plátky mandlí, piniovými oříšky a kandovaným ovocem. Pečeme v troubě na 100° jen 10 minut, aby se chutě spojily. Je lepší podávat dezert vychlazený z lednice, aby čokoláda netekla.