Manzo bollito in salsa verde (Hovězí maso v zelené omáčce)

Ingredience 4 porce

  • 1 kg hovězího předního
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • střídka z ¼ veky
  • 1 dl vinného octa
  • 2 ančovičky
  • 1 lžíce capari
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • hrst petrželky
  • bobkový list
  • olej extra virgin
  • sůl, celý pepř

Postup

Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na hrubo, dáme do kastrolu s vodou, 
s bobkovým listem a celým pepřem, přidáme maso v celku a vaříme pod pokličkou asi 2 hodiny.

Střídku z veky namočíme do octa, aby se nasákla. Pak na jemno nakrájíme pečivo, ančovičky, petrželku, capari a česnek a vše vhodíme do hmoždíře. Vejce uvaříme na tvrdo a žloutek přidáme ke směsi (bílek nepoužijeme). Lehce osolíme a bohatě zalijeme olivovým olejem, aby se vše spojilo.
Uvařené hovězí nakrájíme na slabé plátky a servírujeme spolu se zelenou omáčkou. Jako přílohu můžeme zvolit vařené brambory.