Luccio al vino bianco (Štika na bílém víně)
Ingredience 2 porce
- čerstvá štika o váze 1 kg
- 1 šalotka
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany
- 1 dl bílého vína
- chlebové krutony
- 70 g másla
- sůl
Postup
Štiku očistíme od šupin a vyfiletujeme – po hřbetu páteře rybu nařízneme a nožem jedeme po kostech tak, abychom je “cítili”. Zařízneme u ocasu, odstraníme hlavu a zbyde nám filet. Zbytek kostiček odstraníme pinzetou.
Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme v pánvi na másle do zlata. Mrkev nastrouháme a přidáme k cibulce, necháme chvilku orestovat, zalijeme bílým vínem a necháme přejít varem. Filety štiky dáme do pekáčku, osolíme a přelijeme omáčkou z pánve. Poté směs nalijeme na štiku, kterou jsme dali do pekáčku, přikryjeme alobalem a zapečeme v troubě na 200° asi 10 minut.
Po upečení vyjmeme rybu z pekáče, omáčku nalijeme zpět do pánve, přisypeme trochu mouky a smetanu. Chvilku povaříme, aby omáčka zhoustla a dochutíme solí. Štiku servírujeme s omáčkou a opečenými chlebovými krutony.