Kuře na estragonu s provensálským bramborem (Kuře na estragonu s provensálským bramborem)
Ingredience 4 porce
- celé kuře
- čerstvý estragon
- sušený estragon
- 1 dl smetana
- 1 balení mascarpone
- 4 dl bílého vína
- 6 brambor
- provensálské koření
- máslo
- olej extra virgin
- sůl
Francouzská kuchyně a "její" estragon.. bylinka, která rozhodně nesmí ve Francii chybět!
Postup
Vykuchané kuře naplníme estragonem (čerstvým i sušeným), půlkou balení mascarpone a osolíme. Kůži kuřete pomažeme máslem, aby byla křupavá. V pánvi rozehřejeme olivový olej s kouskem másla a kuře z obou stran orestujeme. Bohatě posypeme estragonem, zalijeme vínem a dopečeme v troubě předehřáté na maximum. Čas pečení záleží na velikosti kuřete, zhruba 30 minut. Mezitím si nakrájíme brambory na malé kostičky a orestujeme je na olivovém oleji. Přidáme provensálské koření a sůl a necháme je zbarvit do zlatova.
Jakmile je kuře upečené, vyjmeme jej z pekáče a doděláme omáčku. Do základu přidáme zbytek mascarpone a opět estragon, zalijeme smetanou a bílým vínem a chvilku povaříme.
Kuře servírujeme polité omáčkou s provensálskými bramborami.