Krupicová kaše s marmeládou z černého bezu (Krupicová kaše s marmeládou z černého bezu)

Ingredience 4 porce

  • 3/4 l mléka
  • 2 lžíce marmelády z černého bezu
  • 2–3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce strouhanky
  • špetka soli

Staročeský recept na krupicovou kaši - neobyčejně obyčejná česká pochoutka z rukou Oldy Sahajdáka.

Postup

Mléko ohřejeme, mírně osolíme a přidáme lžíci másla a 2 lžíce bezové marmelády. Mléko přecedíme, aby v něm nebyla zrnka z marmelády 
a přivedeme k varu. Pomalu přisypáváme hrubou mouku a neustále mícháme. Množství mouky záleží na hustotě kaše. Kaši přisladíme lžící cukru. V druhé pánvi rozpustíme máslo, vsypeme strouhanku a zbylý cukr a orestujeme. Hotovou kaši nalijeme do talíře a zasypeme opečenou strouhankou s cukrem, můžeme podávat.