Kremsnita (Dezert Kremšnita)

Ingredience 4 porce

  • 1 balení listového těsta
  • 100 g cukru
  • ½ l mléka
  • 3 vejce
  • vanilkový lusk
  • moučkový cukr
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (gustin)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 dl smetany
  • 50 g másla
  • ½ citronu

Velmi oblíbený dezert mnoha zemí, původem z Chorvatska, který nezbyde na talíři! V podání mistra (nejen) chorvatské kuchyně, Karla Matyáše. Dobrou chuť!

Postup

Listové těsto upečeme v troubě do zlatova.

V hrnci ohřejeme mléko s vanilkovým luskem, necháme si kapku mléka na rozmíchání kukuřičného škrobu a hladké mouky.
Žloutky vyšleháme s troškou cukru, zbytek cukru přidáme do mléka. Do vyšlehaných žloutků vmícháme směs mouky a škrobu a vše najednou nalijeme do mléka. Mícháme do té doby, než směs zhoutne. Zakápneme šťávou z půlky citronu a přidáme trochu nastrouhané citronové kůry. Vyšleháne bílky a zamícháme je do směsi.
Dno formy pokryjeme upečeným listovým těstem, nalijeme směs (2cm pod okraj), vyšleháme smetanu a natřeme ji na směs. Vše přikryjeme zbylým listovým těstem a dáme do lednice alespoň 3 hodiny chladit. Při servírování pocukrujeme moučkovým cukrem.