Kremsnita (Dezert Kremšnita)
Ingredience 4 porce
- 1 balení listového těsta
- 100 g cukru
- ½ l mléka
- 3 vejce
- vanilkový lusk
- moučkový cukr
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (gustin)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dl smetany
- 50 g másla
- ½ citronu
Velmi oblíbený dezert mnoha zemí, původem z Chorvatska, který nezbyde na talíři! V podání mistra (nejen) chorvatské kuchyně, Karla Matyáše. Dobrou chuť!
Postup
Listové těsto upečeme v troubě do zlatova.
V hrnci ohřejeme mléko s vanilkovým luskem, necháme si kapku mléka na rozmíchání kukuřičného škrobu a hladké mouky.
Žloutky vyšleháme s troškou cukru, zbytek cukru přidáme do mléka. Do vyšlehaných žloutků vmícháme směs mouky a škrobu a vše najednou nalijeme do mléka. Mícháme do té doby, než směs zhoutne. Zakápneme šťávou z půlky citronu a přidáme trochu nastrouhané citronové kůry. Vyšleháne bílky a zamícháme je do směsi.
Dno formy pokryjeme upečeným listovým těstem, nalijeme směs (2cm pod okraj), vyšleháme smetanu a natřeme ji na směs. Vše přikryjeme zbylým listovým těstem a dáme do lednice alespoň 3 hodiny chladit. Při servírování pocukrujeme moučkovým cukrem.