Katsudon (Vepřový řízek v omáčce s rýží)
Ingredience 2 porce
- 300 g japonské rýže
- 2 plátky vepřového masa
- hladká mouka
- japonská strouhanka (nebo česká)
- 1,5 dl sojové omáčky
- 2 dl rýžového vína Saké
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 vejce
- arašídový olej na smažení
- špetka cukru
- sůl
Postup
Naklepeme maso, nesolíme, nepepříme, jen obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (japonská strouhanka má tvar jehliček, řízek tak nenasákne mnoho oleje a je křupavý). Osmažíme na oleji, necháme odkapat a nakrájíme na proužky.
Na pánvi pak přivedeme k varu 100 ml vody, přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev a cibuli, necháme povařit, aby změkla. Poté ochutíme malou špetkou soli a cukru, zalijeme sojovou omáčkou a vínem Saké. Chvilku povaříme, poté do omáčky položíme nakrájený smažený řízek, zalijeme rozšlehanými vejci, cca 1 min necháme pod pokličkou povařit a odstavíme.
Do větší misky dáme uvařenou nesolenou rýži, opatrně přeložíme na rýži řízek tak, aby neztratil tvar a zalijeme omáčkou.