Katsudon (Vepřový řízek v omáčce s rýží)

Ingredience 2 porce

  • 300 g japonské rýže
  • 2 plátky vepřového masa
  • hladká mouka
  • japonská strouhanka (nebo česká)
  • 1,5 dl sojové omáčky
  • 2 dl rýžového vína Saké
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • arašídový olej na smažení
  • špetka cukru
  • sůl

Postup


Naklepeme maso, nesolíme, nepepříme, jen obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (japonská strouhanka má tvar jehliček, řízek tak nenasákne mnoho oleje a je křupavý).  Osmažíme na oleji, necháme odkapat a nakrájíme na proužky.

Na pánvi pak přivedeme k varu 100 ml vody, přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev a cibuli, necháme povařit, aby změkla. Poté ochutíme malou špetkou soli a cukru, zalijeme sojovou omáčkou a vínem Saké. Chvilku povaříme, poté do omáčky položíme nakrájený smažený řízek, zalijeme rozšlehanými vejci, cca 1 min necháme pod pokličkou povařit a odstavíme.

Do větší misky dáme uvařenou nesolenou rýži, opatrně přeložíme na rýži řízek tak, aby neztratil tvar a zalijeme omáčkou.
 

Využijte 30% slevy na jídelníček na míru ×