Karniyarik, Bulgur Pilavi (Plněný lilek a bulgur pilav)

Ingredience 2 porce

  • 2 lilky
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce paprikového protlaku
  • 300 g pšeničného bulguru
  • hovězí vývar
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 3 bílé papriky
  • 2 stroužky česneku
  • mletá skořice
  • koření Pimento
  • petrželka
  • olej extra virgin
  • máslo
  • sůl, pepř

Postup


Karniyarik: 

Lilek zbavíme na čtyř stranách kůže tak, aby zůstala na nejšiřším místě spojena (čtyři zářezy a uprostřed neloupat! Jinak nebude lilek držet pohromadě). Jednu z oloupané strany vydlabeme asi do hloubky 2cm, aby vznikla kapsička a lilky osolíme (tím pustí vodu) a necháme chvilku stranou. Po chvilce lilky osušíme a orestujeme na oleji, dokud nezměknou. Na jiné pánvi orestujeme na oleji půlku na jemno nakrájené cibule, česnek a bílou papriku a pak přidáme mleté maso. Necháme chvilku povařit, ochutíme lžící rajčatového protlaku, solí a petrželkou.
Orestované lilky lehce rozevřeme a naplníme je masovou směsí. Navrch položíme plátek rajčete a bílé papriky. Lžičku rajčatového protlaku rozmícháme s vodou a zalijeme tím lilky. Pečeme v troubě na 180° asi 10 minut, dokud rajče a paprika nechytnou opečený nádech.

Bulgur pilavi:
Bulgur namočíme na pár minut do vody, aby nabobtnal. V hrnci na oleji orestujeme půlku na jemno nakrájené cibule a nakrájenou bílou papriku. Přidáme paprikový protlak, přisypeme bulgur, špetku skořice a lžičku koření pimento. Vše zalijeme vývarem, osolíme, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut vařit, dokud se tekutina nevyvaří. Před servírováním vmícháme do bulguru kousek másla, aby se zjemnila chuť.