Hummus, Babagannus (Turecký humus a babaganuš)

Ingredience 4 porce

  • 400 g cizrny v plechovce
  • sezamová pasta Tahini
  • sladká nebo pálivá paprika
  • 2 citrony
  • 2 stroužky česneku
  • římský kmín
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 2 lilky
  • piniové oříšky
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Postup

Hummus: 

Cizrnu rozmixujeme do krému a smícháme ji s dvěma naběračkami sezamové pasty, zakápneme olivovým olejem a přidáme asi 3 lžíce hustého řeckého jogurtu. Vše promícháme, dochutíme římským kmínem, solí a paprikou (podle chuti sladkou nebo pálivou). Na závěr přidáme prolisované 2 stroužky česneku, šťávu z jednoho citronu a ještě jednou dobře promícháme. Pastu při servírování ozdobíme cizrnou a mletou paprikou.

Babagannus:
Lilky je potřeba zbavit slupky. Jeden ze způsobů je nechat lilky opálit na sporáku, dokud nebudou měkké. Potom je snadno vydlabeme do mísy a postupujeme podobně jako u přípravy hummusu - přidáme sezamovou pastu, řecký jogurt, olivový olej a římský kmín. Dochutíme solí a pepřem a přidáme na sucho orestované piniové oříšky. Při servírování ozdobíme oříšky a zakápneme olivovým olejem.